10 razloga za učenje sviranja nekog instrumenta

 

Sviranje instrumenta omogućava vježbanje mozga uz istodobno istraživanje svijeta glazbe! Koristi od učenja sviranja instrumenta u ranoj dobi, ali i u kasnijim fazama života, višestruke su.

1. Učenjem sviranja instrumenta razvija se inteligencija

Istraživanja su pokazala da je iskustvo učenja koje uključuje usvajanje umijeća sviranja usko povezano s akademskim uspjehom. Sviranje aktivira moždane stanice te na taj način snaži kognitivne vještine i sposobnost apstraktnog mišljenja koje primjenjujemo u matematici i prirodoslovnim znanostima. Osim toga, znanstvenici su otkrili da se glazba i jezik procesuiraju u istom području moždane kore te da razvijanje glazbenih vještina može pozitivno utjecati na sposobnost govora.

2. Sviranje instrumenta poboljšava pamćenje i koncentraciju

Budući da je za sviranje potrebna koordinacija pokreta i dodira, sluha i vida, mozak uvježbava učinkovito procesuiranje informacija. Time se povećava usredotočenost i sposobnost koncentracije. Aktivne su obje moždane polutke te se snaži sposobnost pamćenja. Vježbanjem razvijate sposobnost memoriranja i reproduciranja složenih glazbenih dionica, a time i pamćenja općenito.

3. Usvajanjem sposobnosti sviranja instrumenta stječu se strpljenje i discipliniranost

Za usvajanje osnovnih tehnika sviranja potrebno je vrijeme pa čovjek ponekad poželi odustati. No ustrajete li, vidjet ćete da će vam se trud isplatiti. Bit ćete u stanju odsvirati skladbe koje ste oduvijek željeli i realno procijeniti koliko vremena i truda vam je potrebno da usvojite novu skladbu. To će vam znanje koristiti i u drugim područjima života.

4. Sviranjem se povećava svijest o tijelu

Glazba je tjelesna aktivnost koja osobito aktivira mišiće ruku i leđa, a pri pjevanju dijafragmu i područje abdomena. A onda, tu je i držanje. Učenik koji se drži pogrbljeno i ukočeno dok svira violinu uskoro će osjetiti bol u vratu i leđima. Stoga će ubrzo naučiti držati ramena i ruke u prirodnom, opuštenom položaju. Koncentracija na duboko disanje, koja je ključna za pjevače i puhače, jača pluća i dišni sustav. A onda, naravno, tu je i uho! Vježbanjem glazbe istančava se sluh, kao i cjelokupna percepcija raspona zvuka.

5. Izvođenje glazbe čovjeku daje osjećaj da je nešto postigao

U svladavanju sviranja glazbenih instrumenata nema „kraćeg puta”. No, kad čovjek napokon uspije odsvirati svoju najdražu melodiju ili kad odradi nastup, osjeća se ponosno i zadovoljno.

6. Učenje sviranja instrumenta razvija samopouzdanje

Kao prvo, nastava glazbe omogućava usvajanje umijeća kojemu baš nije vičan svatko. Kao drugo, kako djeca – a i odrasli – počinju usvajati umijeće sviranja instrumenta, postoji vjerojatnost da će ih pozvati da nastupe, na primjer, na nekom koncertu u školi, ili pak na nekom društvenom događanju. Naravno, čovjek se može silno bojati nastupa pred publikom! Zato nastavnik pomaže učenicima da prevladaju tremu od nastupa. To iskustvo može pomoći i djeci i odraslima da se osjećaju sigurno kad javno predstavljaju rezultate svog rada.

7. Zajedničko muziciranje povećava socijalne kompetencije

Prvo što čovjek nauči kad svira u ansamblu, bendu ili orkestru je – slušati druge. To je pravi timski rad: svatko ima svoju ulogu kako bi proizveo što bolji ton, istodobno pomažući drugima i uzajamno se podupirući. Kad se postigne ta razina suradnje, čovjek se osjeća zadovoljno, osobito ako sve završi dobrim koncertom! Usto, pristupanje skupini glazbenika, bez obzira na dob, prilika je za druženje s ljudima s kojima dijelimo iste interese i za stjecanje novih prijatelja.

8. Vaše vam je glazbalo – prijatelj

Glazbenici uspostavljaju osobito prisan odnos sa svojim glazbalom. Bilo da je riječ o gitari, flauti, trubi ili bubnjevima, vaše vam glazbalo omogućava da izrazite osjećaje koje bi vam inače bilo teško podijeliti s drugima ili da kroz glazbu izbacite svu silinu svojih emocija. Ono vam je poput prijatelja kojem vjerujete i koji vam omogućava da budete ono što jeste.

9. Sviranje potiče kreativnost

Nakon što usvojite osnove sviranja instrumenta, možete stvarati i komponirati svoju glazbu te improvizirati. Kad vježbate neku skladbu, imajte na umu da, bez obzira na to kako ju je skladatelj zapisao, uvijek ima prostora za osobni izričaj. Na izvođaču je da u glazbu utka dio svoje osobnosti. Odlika karizmatičnih svirača i pjevača je uvjerljivost interpretacije!

10. Izvođenje glazbe čini čovjeka sretnim

Najvažnije je da jednostavno uživate u muziciranju, bez obzira na to na kojem ste stupnju. Ako vas usvajanje glazbenog umijeća i napredovanje u njemu raduje i ispunjava, za vas je svakako bolje da svirate, nego da visite na društvenim mrežama! Bez obzira na to hoćete li se kasnije nastaviti baviti glazbom ili ne, naučit ćete istinski cijeniti glazbenu umjetnost.